Hästarna - Skipper

Skipper Sadel

Våren 2008 fick jag en förfrångan via mailen. En elev på sadelmakarutbildningen i Tärnsjö undrade om någan var intresserad av en specialutpassad Westernsadel. Jag tog kontakt med Lisa Axelson, som hon heter, och berättade att jag har en Quartervallack som har en sadel som inte satt så bra på honom. Lisa mailade mig en bild på hur sadeln skulle kunna se ut när den var klar om jag inte hade några egna ideér.

Något åt det hållet skulle sadeln bli.

Detta är Lisas egna ord om sig själv och sadeln:

"Jag heter Lisa Axelsson och utbildar mig till sadelmakare på Sadelmakeriskolan i Tärnsjö. Utbildningen är 3-årig och avslutas med att man avlägger gesällprov för utomstående bedömare. Får man det godkänt erhåller man gesällbrev som sadelmakare. Denna termin har de som vill möjlighet att bygga westernsadel. Då kommer Knut Karlsson till skolan, en "inhyrd" lärare från Frösön. Tre veckor stannar han, och då är det mycket intensivt arbete för att färdigställa sadlarna! Vi bygger en half-seat old-timer, en djupsitsig sadelmodell från 1800-talet. "Skelettet" i sadeln, sadelbommen, är gjort i trä och klätt med råhud. Den måttbeställdes från USA och har för säkerhets skull utprovats på Skipper. Den satt som en smäck, med reservation för sommarens gräsfetma.. :) Den kommer att bli perfekt när han är i trim igen. Vecka 39 sätter bygget igång!"

Lisa kom ut och gjorde lite mätningar på skipper och visade lite annat som hon gjort tidigare. Jättefina saker!! Därefter beställde hon sadelbommen från USA och vi kom överrens om färg på lädret, beslag och dyl. Sedan kom hon ut med bommen och provade den på en mycket sommartjock Skipper. Passformen just då var lite si o så men så FET ska han inte vara.

Sedan var det bara för Lisa att åka tillbaka till skolan och vänta på veckan när de skulle göra sadlar. Sedan började jobbet:

Bilder och texten följer Lisas jobb med sadeln...

Mallen till skirten måttas efter bommen.

Skirten måttas efter bommen.

Mjukt bukläder mot hästens bog.

Butterfly skirts utskurna.

Gör mall till förstärkning på skirten.

Skifta noga i skarvar och i över kanten.

Förstärkningens delar ditlimmade.

Verktyg till sömmen.

Sömmen mellan skirten.

Fendrarna utskurna från huden.

Stigläder och fendrar ihopnitade.

Skär ut läder till stigbyglar.

Stäm av formen.

Laskningen klar.

Sedan fick jag ett mail om att sadeln var klar. Jag tog med mig Christer, Skippers största fan och ständiga följeslagare, upp till Tärnsjö för att hämta sadeln. Lisa visade oss runt och visade hur jobbet fortlöpte på skolan.

Här är en stolt Lisa med en tung sadel. SUPERFIN!!

Christer och jag åkte hem till Gåsvik och satte sadeln på Skipper och Christer kunde knappt bärga sig innan han fick sitta upp. Vi uppmanade skipper om att se glad ut för sin fina sadel men, ni vet ju hur hästar är....suck!